Nobel Ödüllü Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus: “Sosyal yardım ve bağışlarla yoksulluk çözülmez, gizlenir”
Yunus, verdiği konferansta, Sosyal yardımların ve bağışların önemli olduğunu fakat bunların sürekli olmasının insanlık onuru açısından sakıncalı olduğunu belirterek, sosyal yardım ve bağışlarla yoksulluk sorunu çözülmez, gizlenir” dedi..
“Yoksullara kefil oldum”.
Küresel bir sorunu çözemeyeceğini düşünürken Bangladeş’te yoksul ailelerin yaşadığı bir köydeki işsizlik, yoksulluk ve geçim sorununu çözebileceğine inandığını belirten Yunus, “Birkaç insanın sorununu sadece güvene dayalı bir şekilde cebimden verdiğim çok az miktardaki kredilerle çözdüm. Bunun herkes için uygulanabileceğine inandım. Şu an sadece Bangladeş’te 8 milyon 400 bin kişiye kredi veriyoruz. Bunların yüzde 97’si kadın” diye konuştu. Yerel bankaları yoksul kadınlara ödünç para vermeleri konusunda ikna etmeye çalışırken çok zorlandığını belirten Yunus, “Tefecileri gördüğümde çok utandım. Bir insan başka bir insana karşı nasıl bu kadar zalim olabilir diye düşündüm. Tefecilerden para alan insanların yaşadığı sıkıntılar utanç verici. Bankalar yoksullara para vermeyince bu kez yoksullara kefil olmaya karar verdim. Onların kurallarına göre oynadım. Bankalar benim sadece güvene dayalı bir şekilde herkese kefil olmama çok şaşırdı ve bu paraların geri dönmeyeceğini düşündü. Yanıldılar.
Bangladeş’ten dünyaya örnek olan projeler
Bangladeş’te gece körlüğü sorunu olan onbinlerce çocuk olduğunu belirten Muhammed Yunus, sözlerine şöyle devam etti: “Bu sorunun A vitamini eksikliğinden kaynaklandığı belirlendi. Sadece A vitamini tabletleri dağıtarak geçici de olsa bu sorunun üstesinden gelebilirdik. Ama biz sebze meyve tohumları dağıttık. Artık insanlar kendi tohumlarını üretiyor ve yeterince A vitamini alabildikleri için gece körlüğü sorunları yok. Bangladeş’te işsizlik çok fazla ve buna rağmen 100 bin hemşireye ihtiyaç vardı. Büyük bir açık bu. Bunun için uluslararası düzeyde eğitim veren bir hemşirelik okulu açtık. Eğitim bursları ile sadece yoksul ailelerin kızlarını bu okula aldık. İkinci sınıftan itibaren artık kendi paralarını kazanmaya başladılar. Gördüğünüz gibi sorunları çözmek aslında bu kadar kolay.” teknolojiye hakimsiniz. İçinizdeki gücün farkına varın ve harekete geçin. Bunun farkına varmazsanız sıradan bir insan olarak kalırsınız.”
Kadına kredi daha faydalı
Mikrokredi kullanan kadınların erkeklere oranla ailelerine ve iş hayatına daha faydalı olduğunun altını çizen Yunus, “2-3 yoksulun sorununu çözerseniz, herkesin sorununu çözersiniz” dedi.
Hayırsever insanların çalışmalarını takdir ettiğini belirten Muhammed Yunus, “Fakat hayırseverliğin de bir sınırı var. Para gidiyor ve geri gelmiyor. Sonunda para toplama işi bir proje gerçekleştirmekten daha fazla zaman almaya başlıyor. Eğer verdiğiniz yardımı bir sosyal girişimcilik projesine çevirirseniz asıl sorunu çözmüş olursunuz” diye konuştu
Bağlılık v e bağımlılık
Türkiye’de yardımla bağlılık ve bağımlılık yaratılıyor. Yardım alanlar bağlılık ve bağımlılıklarının gereğini yaparak hür iradelerini kullanamıyor. Balık verme yerine balık tutma öğretilse, insanlar bağımlıktan kurtulacak kendi hür iradeleriyle karar verebilecek. Her geçen gün halkın daha çok bağımlı hale gelmesini sessizce seyreden, hiçbir şey yapmayanlar, halkın değişik konularda irade kullanamamasını eleştiriyor. Kendi eksikliklerini halkın eksikliği gibi gösterenlerin yüzleri kızarmıyor. (/hedefhalk.com)