Köyüme Köylüme Merhaba
Öncelikle uzun zamandır yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerimden dolayı sizlerle birlikte olamamak ve sizlere fayda üretememekten dolayı çok üzgün olduğumu ifade etmek isterim.
Bu köşe yazımda genç arkadaşlarıma zaman yönetimi ile ilgili birtakım tavsiyelerde bulunmak istiyorum.Bildiğiniz üzere yaşadığımız çağın adına bilgi çağı diyoruz.Bilgi çağı bilginin çok kıymetli olduğu ancak kıymetli olduğu kadar da ulaşmanın kolay olduğu bir çağdır.Kendi yetkinliklerimizi artırmak kişisel gelişimimizi artırmak için bilgiye ulaşmaya çalışırız.Bilgiye ulaşma sürecinde ise bitirmek için uğraştığımız işler ,dersler,projeler,hedefler ve günlük yaptığımız rutin işler vardır.Bu süreci iyi yönetemediğimizde ise yakınmalara başlarız zamanım yetmiyor,kafamı kaşıyacak zamanım yok gibi...Halbuki çalışırken boşa geçen zamanlarımızı gördüğümüzde ve önceliklerimizi, belirlediğimizde aslında öyle olmadığını görebiliriz.
Bu zaman yönetimiyle ilgili İtalya seyahatimde oradaki çalışma hayatından bahsetmek istiyorum.İtalya da mesai saat 10:00 da başlıyor 13:30 da paydos ediyor.Bu paydos bizim Türkiyedeki gibi değil hayat duruyor.Sonra mesai 16:30 da başlıyor 19:30 da bitiyor.Bunu görünce önce ne güzel adamlar ne çalışıyor dedim ve rehbere ne az çalışıyorsunuz dedim.O da siz 12 saat çalışıyorsunuz ama biz dünya makina sanayisini yönetiyoruz ve dünyanın en güçlü 6.ekenomisiyiz dedi.Bunu yurtdışında çalışan arkadaşlarımdanda teydi ederken çalıştığım yerlerdeki iş ortamlarındanda tecrübe edindim.
Evet bizde mesai sabah 08:00 de başlıyor ,internet haberleri ve/veya gazate haberleri ,çay ve kahve servisi ile ancak saat 09:30 gibi uyanıp güne konsantre oluyoruz.Öğle vakti dinlenemeyince de saat 15:30-16:00 aralığında ise pilimiz bitiyor.Ondan sonrası yine zaman kaybı olarak geçiyor.Aslına baktığınızda bizde 8 saat değil 6 saat konsantre çalışıyoruz.
Bazı düzenlemelerle kendimize zaman yaratabiliriz.Ana başlıklara dökecek olursak;
1-İlk olarak hedeflerinizi belirleyin.
2-Önce günü ardından haftayı daha sonra ayı , işlerinizi öncelik sırasına göre planlayın.
3-Hayatımızın elektronik olduğu bir ortamda sizi uyaracak , hatırlatma yapacak ajandalar heryerde mevcut bunları kullanın.
4-Sizin zamanınızı çalabilecek hiçbirşeye izin vermeyin.Masanızı,çalışma alanınızı düzenleyin.
5-Gün içerisinde sizi meşgul edecek konuşmalardan uzak durmak için gerekirse o telefonları meşgule alıp daha sonra arayın.
6-Yaptığınız işe konsantre olun.
7-İş arkadaşlarınızla mesai içerisinde spor,siyaset konuşmayın bu sohbetlerin sonu gelmez.
8-Size gün içerisinde lazım olabilecek her malzemeyi mutlaka elinizin altında bulundurun ki arama ile zaman kaybetmeyin.
9-Yanlızca iş değil özel hayatınızında saatlerini planlayın..
Çağımızda vakit nakit değil altındır.
Başarılar dilerim..
Sadık Tüfekçi