Camiler ve Din Görevlileri Haftamız
Bismillahirrahmanirrahim, Yüce Rabbimize hamd,sevgili peygamberimize ve tüm enbiyaya ve onun aline , eshabına ve yolunda yürüyenlere salat ve selam olsun, Başkanlığımızca her yıl Ekim ayının ilk haftası " Camiler ve Din Görevlileri Haftası " olarak kutlanmaktadır. Bu yıl da çoşku ve heyecan ile bu güzel ve anlamlı haftamızı Başkanlığımız ve tüm taşra teşkilatlarımız olarak çeşitli etkinliklerle kutlamanın gayreti içerisindeyiz.
Cami ;arapça bir kelime olarak toplayan bir araya getiren manalarına gelmektedir.Müslüman Türkler namaz kılınan mekanlara özellikle Cuma ve Bayram Namazlarının kılındığı büyük ibadethanelere bu ismi özel isim olarak verilmiştir.Sultan Ahmet Camii, Selimiye Camii ve Fatih Camii vb. gibi. Müslüman Türklerde daha küçük ve genelde Cuma ve Bayram kılınmayan yerlere Mescid kelimesi uygun görülmüştür. Kuran-ı Kerim de ve Müslüman araplarda ise Cami kelimesinin yerinde Mescid kelimesi kullanılmıştır. Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa gibi.
Camiler tarih boyunca çok kapsamlı fonksiyonlar icra etmişlerdir. Camiler İslam toplumunun tüm sahalarında başı çekmişlerdir. Sevgili peygamberimiz zamanında da Hadis kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre;
"Câmilerin fonksiyonlarını, a) Mabed, b) Yönetim merkezi, c) İlim ve kültür merkezi olarak üç grupta mütalâa etmek mümkündür.
a) Mabed olarak: Esas itibariyle mescidler içinde ibadet edilmek üzere inşa edilmişlerdir. Bu itibarla kudsiyet kazanmışlar ve "Allah'ın evi" adını almışlardır. Kur'an Allah'ın adının anılması için yapıldığını belirtmektedir (Cin, 72/18). İslâm dini toplu ibadeti teşvik etmiştir. Cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınandan 25-27 derece daha üstün tutulmuştur. Her renkten ve sınıftan insanın bir araya gelip omuz omuza ibadet etmeleri, sosyal dayanışmanın sağlanmasında önemli bir faktör olmuştur.
b) Yönetim Merkezi Olarak: Hz. Peygamber (asm)'in nübüvvet görevi yanında, devlet başkanlığı, hâkimlik, komutanlık gibi görevleri de vardı. Bu görevler, İslâm devlet başkanının görevleridir. Medine'deki Mescid-i Nebevî O'nun (asm) bu görevlerine uygun olarak devletin idare merkezi özelliği taşımakta idi. Elçiler orada karşılanır, bazen orada misafir edilir, ordu orada teçhiz edilip sefere gönderilir, dâvâlara orada bakılır, devletin hazinesi orada muhafaza edilir ve sarfedilmesi gereken yerlere oradan sarfedilirdi. Câmilerin bu görevleri vilâyetler düzeyinde de aynı idi. Câmiler halkın birbirleriyle ve devletle kaynaştığı bir yer durumundaydı. İlk Osmanlı câmileri de bir devlet merkezi olarak plânlanmış ve bu görev için kullanılmışlardır.
c) Bir İlim ve Kültür Merkezi Olarak: Hiç bir din İslâm kadar ilme önem vermemiştir. Kendisinin "muallim" olarak gönderildiğini ifade eden Hz. Peygamber (asm) Mescid-i Nebevî'deki "Suffe" ile, üniversitelerin ilk temelini atmıştır. Suffe yatılı bir üniversite özelliği taşımakta idi. Hz. Peygamber (asm)'le başlayan ders halkaları değişik ilim dallarını da içine alarak yüzyıllarca, mescidlerde devam etmiştir.
Hz. Peygamber (asm) zamanında değişik sosyal amaçlar için de kullanılan mescid (câmi) bir çok müessesenin temelini oluşturur. Câmilere sığamaz hale gelen bu müesseseler daha sonra külliyeleri meydana getirmiştir. Zamanla câmiler, herkesin okuması için eserlerinirı bir nüshasını buralara bırakan müellifler sayesinde, bir kütüphane hizmeti de vermişlerdir. Satın alınan kitaplarla zenginleştirilen bu kütüphaneler, "hâfız-ı kütüp" adı verilen memurlarca idare ediliyordu. Böylece câmiler ruh ve maddenin bütünleştiği bir merkez durumundaydı."(sorularlaislamiyet.com)
Görüldüğü gibi camilerimiz hayatın merkezine oturmuş ve hayatımızı her alanda şekillendirmiştir.Camilerde ve namazda Allah'ın huzurundasınız dikkatli olun sözü doğrudur amma yetersizdir. Bizler her yerde Allah'ın huzurundayız."Her nerede olursanız olun Allah sizinle beraberdir."(Hadid:4) Her zaman ve her yerde Allah bizimle beraber amma biz kiminle beraber oluyoruz? bunu her zaman ve her yerde kendimize sormalı ve muhasebemizi yapmalıyız.
Camilerimizde kazandığımız nefis terbiyesini cami dışında da aynen uygulamalıyız.Camilerde boş konuşmak,dedikodu,gıybet vs vs. yapmak yasaktır da cami dışında serbest midir?Camide başkalarını rahatsız etmek ve edici uygulamalarda bulunmak haramdır da cami dışında serbest midir? Hayata bir de bu açıdan bakalım ne dersiniz?
Camilerimizi bir an önce asli ve hayati fonksiyonlarına kavuşturmak için hep beraber İmam,müezzin,cemaat el ele verelim. temnnisi ve duasıyla Allah'a emanet olun.
Abdullah AKSOY
İLÇE MÜFTÜSÜ