LEYLAK: Zeytingiller familyasından 20'ye yakın türü bulunan soğuklara oldukça dayanıklı 3-4 metre boylanabilen, Asya ve Avrupa da yetişen leylak cinsi üyeleri.bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.Yaprakları parlak yeşil renkte, kenarları düz ve kalp şeklindedir.Bir yıllık dalları üzerinde bulunan çiçekleri bahçe süslemesinde kullanıldığı gibi kesme çiçekçilikte de kullanılır.Çeşitli melezlemelerle yalınkat veya katmerli,beyaz,pembe, kırmızı,açık ve koyu mor türü elde edilmiştir.
Leylak hakkında bu kadar bilgiden sonra birazda bizde olan anılarından bahsedelim. Leylaklar bizim köyde genellikle 23 Nisan zamanında tam açmış olurlar.23 Nisan şenliklerine katılacağımız zaman mutlaka elimizde yada cebimizde ve kürsünün üzerinde duran vazonun içinde olurdu.Bu sebeple hepimiz leylak denilince 23 Nisan'da okunan şiirler oynanan oyunlar aklımıza gelir.Sadece 23 Nisan'da mı elimize alırdık leylakları hayır hayır ..! Bir çoğumuzun leylak çiçeklerinin yanında çekilmiş fotoğrafları yada yakasında duran bir leylakla çekilmiş fotoğrafları vardır.
Peki tam açmazdan koparıp ta evde bardağın içine koyup açmasını sabırsızlıkla beklemedik mi hiç yada leylak çiçeklerini ezip suyla karıştırıp çocuksu aklımızla parfüm yapmadık mı eminim ki bir çoğumuz bunu da yapmışız.Birde mezarlarımıza bir dal kırıp dikmedik mi bir çoğumuz bunu da yaptık.
Aslında bütün yaptıklarımızdan çok leylak çiçekleri bizlere çocukluğumuzu hatırlatır bu yüzden leylak çiçeklerini severiz.
Bu yıl geçti ama bir dahaki yıla herkesi leylak çiçeği dikmeye davet ediyorum ve tüm Yukarıköylüleri laylak çiçeği kokusuyla selamlıyorum.