Cemaatle Namazlarda Saf Düzenine Dikkat !
Sevgili Peygamberimiz bu konuya çok dikkat göstermiş ve titiz davranmıştır. Zira;
"Saflarınızı düzgün tutunuz. Zira, safların düzgün olması namazın tamam olmasını sağlayan hususlardan biridir."(1)
Yine Enes (Radıyallahu anh) şöyle dedi:
Bir defasında namaz kılmak için kamet getirilmişti. Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) bize yüzünü döndü ve şöyle buyurdu:
"Saflarınızı dümdüz tutunuz ve birbirinize sımsıkı yapıştırınız. Zira ben sizi arkamdan da görüyorum."(2)
Buhârî'nin başka bir rivayetinde (Ezan:76) Enes, her birimiz omzunu arkadaşının omuzuna, ayağını arkadaşının ayağına yapıştırırdı, demiştir.
"Ey Allah'ın kulları! Saflarınızı düzeltiniz; yoksa Allah Teâlâ'nın aranıza düşmanlık sokacağını iyi biliniz."(3)
Berâ İbni Âzib (Radıyallahu anhümâ) şöyle dedi:
Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) göğüslerimize ve omuzlarımıza dokunarak bir baştan diğer başa safın arasında dolaşır ve şöyle buyururdu:
"İleri geri durmayınız. Sonra kalpleriniz de birbirinden farklı olur". Ve sözlerine şöyle devam ederdi: "İlk saflarda bulunanlara Allah; rahmet, melekler de dua eder."(4)
İbni Ömer (Radıyallahu anhümâ'dan) rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Saflarınızı düz tutunuz. Omuzları bir hizaya getiriniz. Aralıkları kapayınız. Saf düzeni için elinizden tutup çeken kardeşlerinize yumuşak davranınız. Şeytanın girebileceği boşluklar bırakmayınız. Allah, safları bitişik tutanların gönlünü hoş eder. Safları bitişik tutmayanlara Allah nimetlerini lütfetmez."(5)
Enes (Radıyallahu anh'den) rivayet edildiğine göre Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
"Saflarınızı sık tutunuz. Safların arasını yanaştırınız. Boyunlarınızı bir hizaya getiriniz. Canımı elinde tutan Allah'a yemin ederim ki, saffın boş kalmış aralıklarından şeytanın bodur, kılsız siyah koyun gibi girdiğini görüyorum."(6)
Camilerde saflarımızı sık ve düzgün tutmazsak, cami dışında da samimi kardeşler olamayız. İşin aslı buraya dayanıyor. Saflarımız düzgün ve omuzlar birbirine mutlaka bitişik olacaktır. Caminin mihrabı (imamın namaz kıldırdığı yer) merkez alınacak ve sağlı sollu cemaat oraya doğru omuzlarını bitiştirecektir. Öndeki saf tamamen sıkıca dolmadan arkada saf bağlanmayacaktır.
İmamlar cemaatin saf bağlamasıyla ilgilenmelidir. Nitekim Peygamber Efendimiz safların arasında dolaşır, düzgün saf tutmayanları uyarırdı. Cemaatın da imamın ikazlarına kulak vermesi ve uyması gereklidir. İmama uydum demenin manasında bunlar da vardır. Camide asla konuşulmamalıdır.
Seccadeli halılara bakıp ta araları boş asla bırakılmaz, mutlaka omuzlar birbirine sağlı sollu temas edecektir. Namazda huzuru bunlar sağlar, aksi halde şeytanın vesvesesine ve kalbi huzursuzluklara maruz kalırız. Yüce Rabbimden duamız; kendinin istediği ve Sevgili peygamberimizin “Beni nasıl namaz kılıyor gördüyseniz öyle namaz kılın” emrine uygun namaz kılmayı nasip eylesin.
Abdullah AKSOY –Dernekpazarı İlçe Müftüsü
(1) Buhârî, Ezân 74; Müslim, Salât 124
(2) Buhârî, Ezân 72; Müslim, Salât 125
(3) Müslim, Salât 128.
(4) Ebû Dâvûd, Salât 93.
(5) Ebû Dâvûd, Salât 93, 98
(6) Ebû Dâvûd, Salât 93. Ayrıca bk. Nesâî, İmâmet 28